Grundidén i Naturkultur är att ge maximalt växtutrymme till de träd som har de bästa förutsättningarna att bli stora och värdefulla.
Av de träd som konkurrerar om samma växtutrymme sparas det träd som har bäst potential att bli värdefullt och som ännu inte är avverkningsmoget. Alla träd inom samma växtutrymme som bedöms som jämbördiga konkurrenter avverkas. Kvar blir det utvalda målträdet samt tydligt mindre träd som inte kan konkurrera lika starkt med det större trädet.

På det här sättet utnyttjas den naturliga konkurrens som råder mellan skogens olika träd. Skogsägaren kan med vetskap om de biologiska förutsättningarna som råder på den plats som ska avverkas och sitt eget behov av kapital forma en skogstyp som ger både högre inkomster och bättre förutsättningar för en biologisk variation än om kalavverkning väljs.
Naturkultur kan användas på all skog oberoende av mark och trädskikt. Ifall skogen inte är skiktad från början kommer skiktningen att utvecklas med tiden. Full lönsamhet uppnås när det finns en skiktning som gör att merparten av skogens tillväxt hamnar i de mest värdefulla träden, samtidigt som det finns mindre träd till hands som är beredda att utnyttja växtutrymmet som blir ledigt efter att de stora träden avverkats.
Metoden utvecklades och introducerades av professor Mats Hagner i början av 1990 talet.